Couperosa eli teleangiektasia

Coupersosa, lääketieteelliseltä termiltään teleangiektasia, johtuu hiussuonien pysyvästä laajenemisesta, joka aiheuttaa kasvojen punoitusta. Verisuonien seinämät voivat heikentyä erilaisista syistä, ja näin virtaavan veren paineen kohoamisesta saattaa aiheutua punoitusta kasvoille.

Couperosa-ihon oireet

Lievimmillään couperosa on ihon punoitusta kasvojen keskialueella. Couperosa oireilee muun muassa kuumotuksena, punoituksena ja punoittavilla ihoalueilla on pysyvästi laajentuneita verisuonia. Laajentuneet hiusverisuonet näkyvät iholla ohuina punaisina tai sinertävän punaisina viiruina. Couperosa näkyy ihossa punoituksena, joka johtuu verentungoksesta pintaverisuonistossa ja heikentyneiden verisuonien laajenemisesta.

Muutoksia voi olla ihon hiussuonissa, kapillaareissa, pienissä valtimoissa, arterioileissa ja venuleissa. Jos suonet näkyvät sinertävinä, muutokset ovat yleensä laskimoissa. Couperosa esiintyy useimmiten poskien ja nenän alueella. Couperosa voi hoitamattomana ja pahimmillaan muuttua ruusufinniksi.

Couperosalle altistavat tekijät

Naisilla esiintyy miehiä useammin couperosaa, tämä johtuu todennäköisesti hormonaalisista syistä.  Miehillä iho on usein myös paksumpi, jolloin se iho kestää paremmin ympäristön ja ilmaston haittavaikutuksia. Teleangiektasia puhkeaa yleensä 30-50 vuoden iässä, mutta sitä voi olla myös nuoremmilla. Paleltumat tai kovakouraiset käsittelyt altistavat ihoa couperosalle. Yleisimpiä tekijöitä couperosaan puhkeamiseen on hiussuonten seinämien heikkous, perinnöllisyys ja liiallinen auringonotto.

Iho voi myös herkistyä erilaisista sisäisistä tai ulkoisista tekijöistä johtuen, kuten ympäristö, ilmansaasteet, aurinko, stressi, elämäntyyli, saunominen, voimakasta fyysistä suoritusta vaativa työ tai harrastus. Myös iholle epäsopivat ihonhoitotuotteet sekä ikääntyminen voivat altistaa couperosalle. Merkittävässä roolissa couperosa-ihon syntyyn ovat myös ruokavalio, elämäntavat, hormonitoiminta sekä erilaiset lääkitykset.

Couperosan hoito

Herkistynyttä ja punoittavaa ihoa voidaan rauhoittaa ja tasapainottaa oikeanlaisella ja omalle iholle sopivalla ihon kotihoidolla. Myös hyvillä elämäntavoilla sekä yksilöllisesti räätälöidyllä ruokavaliolla saadaan hyviä tuloksia. Myös couperosaa ärsyttävien tekijöiden välttäminen on tärkeää. Mikäli ihossa on jo selvästi laajentuneita hiusverisuonia, ei näitä yleensä pystytä poistamaan ihonhoitotuotteilla tai ruokavaliolla, vaan hiussuonien poisto vaatii usein hoitolahoitoa kuten laser-, valoimpulssi- tai diatermia-hoitoa.

Couperosa-ihon oikeanlainen kotihoito on tärkeää, sillä Suomen säät lisäävät sen syntyä sekä pahentavat oireita. Ihon suojakerroksen vahvistaminen on tärkeää, kun halutaan tasapainottaa ihon herkkyyttä ja vähentää ihon punoitusta. Oikealla ihonhoidolla ja sopivilla tuotteilla voidaan myös vahvistaa pintaverisuonistoa. Ihon oikeanlainen suojaaminen on erittäin tärkeää. Koska couperosaa ja ihon punoittelua voi esiintyä hyvin erilaisilla ihoilla ja eri asteisena, ei kaikkia tapauksia voida hoitaa samalla tavalla. Oleellista on selvittää couperosan tai punoittelun taustalla vaikuttavat syyt, sekä antaa ihonhoidon ammattilaisen analysoida iho ja ihotyyppi, jotta asiakkaalle löydetään juuri hänen ihoaan parhaiten palvelevat hoitorutiinit.

Lisää kommentti

Top